Povodeň Křečkov (červen 2013)

24.06.2013 10:33

    Po poměrně chladném jaru, kdy ještě v květnu řada domácností topila, přišla nečekaná věc. Koncem května začalo nevídaně přybívat děšťových srážek, které se často měnily v přívalové deště. Od pátku 31.května zasáhly silné děšťové přívaly i Poděbradsko, nejprve měli problém se stoupající vodu v Poděbradech a sousední vesnici Pátku. To, co ale přišlo v nedělním dopoledne do naší obce, nepamatují ani ti nejstarší pamětníci.

Na náves se začala valit vodapřes obydlené domy a to p: Boreckého, Alberta a ostatních, kteří u návsi bydlí- voda se valila s meliorací, hlavně ze spojovacího kanálu- přivaděče od vrčení, které spojuje Poděbrady, Pátek a ostatní obce. V minulosti byl na návsi tzv. ´´krecht´´ do kterého stékala voda a jiné odpadyz býv. hospodářství. Teď jako si voda vzpomněla kam dříve tekla ..... teď tu byla velká LAGUNA.

    Nikdo netušil, co tento nekonečný příval vody způsobí, hasiči začali vodu odčerpávat, bylo jí však tolik, že bylo nad jjich síly takový příval vody zvládnout. Z Kladenského záchranného sboru poslali pomoc na odčerpávání vody ze zaplavené návsi se vystřídalo celkem 24 jednotek, které čerpaly vodu 24 hodin denně. Pomáhali i mnozí naši občané. V nové hasičárně měli možnost se zasahující hasiči ohřát, odpočinout si a najíst se. Sotva se po několika dnech podařilo vodu z návsi a okolních objektů odčerpat, už byli naši hasiči povolání napomoc do sousedních obcí. Úmyslovic, Rašovic, kdetaké voda nadělala mnoho škod. Také je nutné se zmínit o vybudovaných tůních a mokřadech za vesnicí, tyto tůně pojaly poměrně velké množství spodní vodym takže nedošlo k většímu zatopení okolních polí.

    Povodeň, která zasáhla nejen naši obec, ale přívaly dešťů zvedly hladiny řek na mnoha tocích v Čechách, ukázala, jak jsou pro každou i sebemenší obec důležití dobrovolní hasičim kteří jsou nedílnou součástí IZS naší republiky.

    Na závěr by se mělo poděkovat těm lidem, kteří se podíleli na likvidaci této události. Jmenovitě to není možné, každý kdo chtěk pomoci, tak pomohl a určitě to nedělal kvůli díkům.

 

JEDNOTKY SBORŮ KTERÉ ZASAHOVALY V NAŠI OBCI: SDH Červené Janovice, SDH Nesměřice, SDH Jíkev, SDH Kluk, SDH Charvátce, SDH Dvorce, SDH Úmyslovice, SDH Sány, SDH Sadská, SDH Městec Králové, SDH Lysá nad Labem, SDH Kounice, SDH Bříství, SDH Smilovice, SDH Semčice, SDH Jabkenice, SDH Semtěš, SDH Žleby, SDH Potěhy, SDH Nové Dvory, SDH Křesetice, stanice Nymburk a domácí SDH Křečkov

 

 

 

 

—————

Zpět